21-11-04

Ondervoeding van Iraakse kinderen bijna verdubbeld

Belga 21/11/2004 21:02 

In Irak is sinds de bezetting die 20 maanden geleden is begonnen, het aantal kinderen dat acuut is ondervoed bijna verdubbeld. Dat heeft de krant Washington Post zondag geschreven onder aanhaling van een studie die het Iraakse ministerie van Volksgezondheid, de VN en een Noors instituut gezamenlijk hebben uitgevoerd.

Acute ondervoeding doet zich nu bij 7,7 procent van de kinderen onder de vijf jaar voor, tegen ongeveer vier procent voor het ogenblik dat het wapengekletter losbarstte. Irak zit daarmee op het niveau van Burundi dat ten prooi is gevallen aan een burgeroorlog. Het land ligt in de statistieken wel nog achter op landen als Oeganda en Haïti. Als oorzaak geldt onzuiver water en ontoereikende stroomtoevoer voor het koken van levensmiddelen. In armere gebieden spelen hoge prijzen en werkloosheid een rol. (dwm)


22:20 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-04

VS vervoeren terroristen naar landen waar foltering mag


Belga 15/11/2004 20:15

 
De Amerikaanse inlichtingendiensten gebruiken minstens één privé-vliegtuig om van terrorisme verdachte personen over te brengen naar landen waar folteringen in de gevangenissen zijn toegestaan. Dat schrijft The Sunday Times op basis van de gegevens van meer dan 300 vluchten.

Volgens de krant hebben de VS gevangenen uitgeleverd aan landen als Egypte, Syrië en Oezbekistan, landen waar met de mensenrechten al eens een loopje wordt genomen. De gegevens tonen verder dat één van de vliegtuigen, een 'Gulfstream 5', steeds vertrekt vanuit Washington. Andere bezochte plaatsen zijn de gevangenis van Guantanamo Bay in Cuba, Jordanië, Marokko, Afghanistan, Libië en Irak. De transporten zouden gebeuren met twee toestellen die gehuurd worden bij een privé-bedrijf in Massachusetts. Een en ander voedt de vermoedens van critici, die beweren dat de VS andere landen aansporen om gevangenen te folteren, zodat Amerika, waar foltering officieel verboden is, toch de nodige informatie kan verkrijgen. (dwm)


22:29 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |