11-11-05

Onderzoek naar "geheime gevangenissen"

 

© REUTERS©

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat wil dat het verhaal over geheime gevangenissen van de CIA in Oost-Europa tot op de bodem wordt uitgezocht. De krant The Washington Post publiceerde hier vorige week een verhaal over.

De Senatoren stemden donderdag in met een amendement waarin de coördinator van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, John Negroponte, wordt gevraagd om informatie over de zaak over te dragen aan de Congrescommissies die zich met veiligheidszaken bezighouden.

Eerder op donderdag maakten overheidsfunctionarissen bekend dat een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zich zal buigen over de informatie van The Washington Post. De commissie onderzoekt al eerdere 'lekken' van vertrouwelijke informatie.

Oost-Europa

The Washington Post meldde begin deze maand dat de Amerikaanse geheime dienst CIA belangrijke Al Qaida gevangenen vasthoudt en ondervraagt in detentiecentra uit de Sovjettijd in Oost-Europa. Daar zouden ook verhoormethoden worden toegepast die in de VS noch in het betreffende land zijn toegestaan. Volgens de krant onderhoudt de CIA een netwerk van gevangenissen in verscheidene landen. In de centra zouden de rechten van gedetineerden met voeten worden getreden.

Het Witte Huis heeft het bericht bevestigd noch tegengesproken, maar president Bush liet wel weten dat de VS 'gevangenen niet martelen'.

11:21 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |